Vijf maanden voor je geboorte ontstaan je vingerafdrukken. De huidpatronen worden als het ware in je handen gegrift. In tegenstelling tot bepaalde lijnen en tekens in de hand zijn huidpatronen onveranderlijk. Ze gaan je leven lang mee en vormen de basis van jouw karakter. Huidpatronen komen voor op de toppen van je vingers, zijn erfelijk bepaald en uniek. De Navajo-indianen hebben een gezegde: “De Grote Geest blaast de ademhaling van het leven in en de sporen van die adem worden onze vingerafdrukken.” In de medische wereld worden huidpatronen dermatoglyven genoemd en stammen af van het Griekse Derma “huid” en Glyph “inkerving”. Begrijp je meteen waarom je vingerafdruk voor de politie zo interessant is!

Vier verschillende types

De huidpatronen zijn in vier verschillende types in te delen en elk type is verbonden met een element en krijgt de kwaliteit van dat element mee.

Huidpatroon Boog – Element Aarde
Huidpatroon Krans – Element Vuur
Huidpatroon Lus – Element Water
Huidpatroon Tent – Element Lucht

Huidpatroon Boog
Element Aarde

Handcoach_Huidpatroon_Boog

Het boogpatroon op je vingertop kun je zien als een kleine berg. Het patroon is makkelijk te herkennen, maar niet makkelijk voor de persoon die hem bezit. Het teken is te omschrijven als krachtonderdrukkend. Enerzijds is er een kracht die van beneden naar boven wil en anderzijds is er een kracht die van boven naar beneden drukt. Deze onderdrukking zie je sterk terug in het uitspreken van ideeën, gedachten of wensen. Confrontaties worden niet snel aangegaan. Mensen met bogen zijn dan ook laatbloeiers, ze ontplooien zich naarmate ze ouder worden.

Het element bij een boogtype is aarde. Aarde symboliseert de grond onder de voeten, een fundament om op te bouwen. Er is een grote behoefte aan veiligheid, zekerheid en houvast. Een stabiele werkomgeving is dan ook belangrijk.

Ook is er een zeer groot verantwoordelijkheidsgevoel, zowel naar de werkgever als naar familie en vrienden. Aardetypes zijn daarom ontzettend loyaal en hondstrouw. Het zijn harde werkers en ze beschikken over een groot doorzettingsvermogen. Kenmerkend is de praktische instelling. Een aardetype moet het nut van iets inzien als hij zich inzet.

Huidpatroon Krans
Element Vuur

Handcoach_Huidpatroon_Krans

Kransen vormen een cirkel. Op je vingertop is duidelijk een rond figuur te zien. Een krans is een intens teken. Mensen met kransen zijn sterke persoonlijkheden die graag hun eigen weg gaan.

Het element bij een kranstype is vuur. Vuur symboliseert warme, licht en energie. Vuurtypes zijn gepassioneerde mensen met een sterke wilskracht die anderen warm maken voor hun talloze ideeën. Kenmerkend is dat de vuurmens zijn ideeën achterna holt, zonder zich gebonden te voelen aan concrete zaken, gevoelens of logica. Bij wijze van spreken is het huis al gebouwd, terwijl de bouwgrond nog gekocht moet worden.

Het is alles of niets bij vuurtypes. Ups en downs zijn dat ook niet vreemd bij dit element. Belangrijk is dat een vuurtype een goede balans in acht neemt tussen geven en ontvangen. Hun onafhankelijkheid is heilig en verplichtingen zijn taboe. Ze maken hun eigen regels en wetten.

Huidpatroon Lus
Element Water

Handcoach_Huidpatroon_Lus

Lussen hebben een golvende beweging en kunnen naar links of rechts op je vingertop staan.

Het element bij lussen is water. Water symboliseert het leven en de stroming. Mensen met lussen zijn soepel, meegaand en flexibel. Het zijn echte gevoelsmensen met een sterk empatisch vermogen. Watertypes zijn gevoelig voor sferen en onderhuidse spanningen worden snel opgevangen. Verbinding is belangrijk voor het watertype. Het liefst omgeeft hij zich in een vriendelijke en warm-sociale omgeving. Harmonie staat voorop en daarom worden confrontaties nog wel eens vermeden.

Het watertype is te omschrijven als de moeder van de situatie. Ze kunnen goed luisteren, tonen begrip en laten hun eigen kwetsbare kant zien. Door zelf open te zijn, proberen ze de ander te openen.

Water heeft van nature geen vaste of eigen vorm. Daarom voelt een watertype zich het gelukkigst als dat door anderen in een vorm wordt gegoten. Zij hebben stimulans van buitenaf nodig om zich te ontplooien.

Huidpatroon Tent
Element Lucht

Handcoach_Huidpatroon_Tent

Een tent lijkt op een boogpatroon, met als groot verschil dat er in het midden duidelijk een verticale streep te zien is. Het patroon is dan ook te vergelijken met een stok die een tent omhoog houdt of een omgekeerde T.

Het element bij een tenttype is lucht. Lucht symboliseert zuurstof, ruimte en vrijheid. Praten, praten en nog eens praten. Denken, denken en nog eens denken. Dat zijn de twee grootste kenmerken voor luchttypes. Het zijn grote scheppers met een toekomstgerichte visie, niet alleen voor zichzelf, maar ook voor anderen. Ze zijn zeer communicatief en kunnen zich het beste uitdrukken in kunst, gesproken of geschreven woord.

Eigenzinnigheid is een luchttype niet vreemd. Als hij iets wil dan gaat hij er ook voor, ongeacht wat de omgeving ervan denkt. De sociale betrokkenheid is groot en ze vinden het heerlijk een avondje met vrienden door te brengen. Een luchttype is zeer sensitief en intuïtief, dat maakt dat hij snel doorheeft wat er speelt bij een ander.

Verschillende huidpatronen op de vingertoppen

Het komt zelden voor dat iemand op alle vingertoppen hetzelfde huidpatroon heeft staan. Hoe meer dezelfde huidpatronen hoe sterker het element vertegenwoordigt is. Iemand met veel verschillende huidpatronen is onrustig, zeker tot aan het 30e levensjaar. Er zijn immers verschillende elementen uit te werken en te onderzoeken. Maar als de lessen geleerd zijn, zijn er vele mogelijkheden en talenten.

Hoe zit dat bij jou?

Herken jij jezelf in een element? Of heb je een huidpatroon dat anders is dan hierboven beschreven? Laat het me weten in een reactie!