“Kun je vertellen wanneer ik de ware tegenkom?” “Oh dan ga jij me zeker vertellen wanneer ik doodga.” “Wanneer krijg ik kinderen en hoeveel?” Zomaar een greep uit de verschillende vragen die ik krijg als ik vertel dat ik handlezeres ben.

Toekomstvoorspelling

Handlezen wordt vandaag de dag nog vaak geassocieerd met het voorspellen van de toekomst. Het beeld van de zigeunervrouw met haar glazen bol is iets wat bij veel mensen opkomt als het wordt handlezen valt. Ik begrijp de verwarring. Wat vele niet weten is dat er een verschil is tussen het handlezen door handleeskundigen en door zigeuners. En juist daar ligt het grootste verschil als het gaat om toekomstvoorspelling.

Chirologie & chiromantie

Handleeskunde is een empirische wetenschap die op ervaringen, feiten en conclusies is gebaseerd en wordt gecombineerd met psychologisch inzicht en mensenkennis. De wetenschap wordt chirologie genoemd en is afgeleid van het Griekse cheir voor “hand” en logia “de studie van”. Voor het ontstaan van handleeskunde moeten we zo’n vijfduizend jaar terug in de tijd. Volgens de overlevering bevonden de eerste handlezers zich in India en via de handelsroutes kwam het handlezen naar het Westen. Daar namen de Grieken en vervolgens de Romeinen de kunst over. Het schijnt dat belangrijke historische figuren als Aristoteles, Plato en zelfs Alexander de Grote en Julius Ceaser de kunst van het handlezen beheersten. Het was in die tijd heel normaal om je handen te laten lezen bij het nemen van grote beslissingen. Echter werd het handlezen in de 15e eeuw door de Kerk verboden en werd het als hekserij bestempeld. Lange tijd moesten geleerden de wetenschap in het geheim beoefenen.

Ondertussen werd door de zigeuners een variant ontwikkeld genaamd chiromantie. Het woord chiromantie is afgeleid van het Griekse cheir “hand” en manteia “het voorspellen”. Bij chiromantie worden enkel de lijnen van de linkerhand gelezen met als doel de toekomst te voorspellen. Deze ‘wijsheid’ mag alleen worden overgedragen van moeder op dochter en mag niet op schrift worden vastgelegd. (1)

Carl Gustav Jung

Pas in de 19e eeuw kwam het handlezen bij een groter publiek in beeld. Maar het was Carl Gustav Jung die in de 20e eeuw het handlezen weer aanzien gaf. De bekende Zwitserse psychiater en psycholoog gaat ervan uit dat handen die je primair gebruikt voor het omgaan met de wereld een rechtstreekse uiting van de activiteit van je hersenen zijn. Over handlezen schreef hij: “De handen, waarvan de vorm en het functioneren zo innig zijn verweven met de psyche, kunnen op sprekende en dus verstaanbare wijze uitging geven aan de psychologische eigenheid, d.w.z. het menselijk karakter”.

Handanalyse

Een handanalyse is vandaag de dag niet vreemd. Zeker niet als je bedenkt dat je handen belangrijke instrumenten zijn. Je pakt, slaat, streelt en voelt met je handen. Bij het praten maak je gebaren met je handen en de manier van de handdruk bij een kennismaking geeft direct een eerste indruk. De manier waarop jij je handen gebruikt zegt dus veel over je persoonlijkheid.

Een handlezing kun je vergelijken met een karakteranalyse. Door de lijnen, de huidpatronen en de handvorm te analyseren kan ik jou vertellen wat het doel van jouw leven is. Tijdens een hananalyse vertel ik jou wat je kwaliteiten zijn, voor welke valkuilen je moet oppassen en met welke uitdagingen het tijd wordt aan de slag te gaan. De nadruk ligt op het heden, maar we staan ook stil bij het verleden. Het geeft je inzicht in jezelf en het kan antwoord geven op bepaalde vraagstukken die op dit moment spelen.

Neem je toekomst in eigen hand

Het mooie van je handen is dat ze kunnen veranderen. Hoewel de primaire lijnen van je handen vast staan kunnen ze wel verbindingen met elkaar maken op belangrijke gebeurtenissen. Zowel positieve als negatieve gebeurtenissen die een indruk op jouw leven hebben achter gelaten zijn te zien. Dus met andere woorden: als jij een verandering doorvoert in jouw leven laten je handen dat zien. Handlezen zoals ik het als handleeskundige beoefen is dus geen toekomstvoorspelling. Een handanalyse maakt je bewust van wie je in wezen bent en geeft je inzicht hoe je jouw toekomst in eigen hand kunt nemen.

Bron

(1) Duim, Ellen (2013). Het Handleesboek. Utrecht: AnkhHermes