fbpx

2020 is in meerdere opzichten een bijzonder jaar. En ook wat betreft de maan is er komende week een bijzonder fenomeen. Het is namelijk een dubbele nieuwemaan. Op 21 juni stond de nieuwemaan in Kreeft, en dat gebeurt wederom op 20 juli. En deze dubbele nieuwemaan heeft alles te maken met de omlooptijd van de maan.

Omlooptijd maan en zon

De maan heeft een andere omlooptijd dan de zon. De zon verschuift elke maand in een ander dierenriemteken. De maan verschuift echter elke 2 tot 3 dagen in een ander dierenriemteken. Dus daar waar de zon in 12 maanden alle dierenriemtekens doorloopt, doet de maan daar om precies te zijn 29,5 dagen over. Hierdoor zijn de cyclussen van de zon en maan compleet anders.

Zichtbaarheid van de maan

De maan zelf is eigenlijk een dorre rotsbol. Een groot donker gebied dat zelf geen licht produceert. Doordat de maan om de aarde draait (en de aarde om de zon), verandert de positie van de maan ten opzichte van de aarde en de zon voortdurend. En die zon is van belang, want dit is de enige planeet in het zonnestelsel dat zelf licht produceert. De ronddraaiende beweging van de maan zorgt ervoor dat de zon haar licht kan laten schijnen op de maan.

Echter bevindt de maan zich tijdens nieuwemaan tussen de aarde en de zon en deze positie zorgt ervoor dat de zon de maan niet kan verlichten. Hierdoor is de maan tijdens nieuwemaan voor ons op aarde niet waarneembaar. Een heel enkele keer is dit wel het geval tijdens een zonverduistering, en dat vond toevallig plaats tijdens de eerste nieuwemaan in Kreeft op 21 juni. 

Dubbele nieuwemaan

Gewoonlijk komen nieuwe manen slechts één keer per maand voor, maar omdat er een klein verschil is tussen de maancyclus van 29,5 dagen en onze jaarkalender kunnen sommige maanden twee nieuwe manen hebben. Volgens Joe Rao van Space.com komt dit fenomeen eens in de 32 maanden voor.

Doordat tijdens nieuwemaan de maan een nieuwe maancyclus start is het een ideaal moment voor het zetten van intenties. Net zoals de maan in kracht zal toenemen tijdens haar cyclus, zo kan jouw intentie ook uitgroeien tot haar ware potentieel. Het dierenriemteken waar de maan op dat moment in staat laat zien welke energie op dat moment sterk voelbaar is. Als je wilt kun je daarmee rekening houden bij het zetten van je intenties.

Nieuwemaan in Kreeft

Kreeft is het meest huiselijke teken van de dierenriem. Het is een gevoelig en zeer intuïtief teken. De dubbele nieuwemaan laat zien dat het tijd is om terug te gaan naar je eigen basis en meer naar je gevoel te gaan luisteren. Daarom dat deze nieuwemaan je uitnodigt een plek voor jezelf te creëren waarin je tot rust kunt komen en waar er ruimte is om te mogen voelen. Deze fijne basis maakt het vervolgens een stuk makkelijker om op te komen voor je eigen behoeften.

Ontdek meer tijdens de Moonclass

Ik ben zelf zeer gevoelig voor energieën van buitenaf, daardoor is de maanenergie voor mij sterk voelbaar. En dit is precies de reden waarom ik zelf graag werk met de energie van de maan en tegelijkertijd ook rekening houdt met het dierenriemteken.

Wil je ook werken met de energie van de maan? Ben je benieuwd hoe je het huiselijke teken Kreeft in je dagelijks leven kunt toepassen? Volg dan mijn Moonclass maandag 20 juli op mijn Instagramkanaal. Deze live is gratis te volgen en start om 10:00 uur. Elke maand nodig ik een expert uit die meer kan vertellen over de thema’s waarmee het dierenriemteken samenhangt. Aangezien Kreeft gaat over het huiselijke heb ik Meike Molenberg van De Interieurcoach gevraagd om tips te delen hoe je jouw huis, dan wel werkplek, zo comfortabel mogelijk kunt maken. Leuk als je erbij bent!