Deze maand staat communiceren centraal. Dat heeft ermee te maken doordat het afgelopen maandag Nieuwe Maan in Tweelingen is geworden. Deze maan krijgt de energie en de vibraties van het communiceren mee.

Tweelingen correspondeert met planeet Mercurius. Back in the days was Mercurius de god van de boodschapper. Hij was de enige god die vrij door alle rijken kon reizen en alleen hij wist of boodschappen zuiver waren. Daarnaast hoort Tweelingen bij het element lucht, en laat lucht nou net het element zijn wat ontzettend graag op de praatstoel zit. Overigens is het tijdens deze Nieuwe Maan belangrijk dat je niet alleen gaat communiceren, maar ook dat je dat net als Mercurius zo zuiver mogelijk gaat doen. Laat daarom weten wat er in jou omgaat en welke behoeften en verlangens je hebt. Mocht je willen dan kun je mijn Nieuwe Maan Planner gebruiken voor het zetten van intenties hiervoor.

Communicatie vanuit je handen

Om je een handje op weg te helpen is het interessant eens te onderzoeken hoe je vanuit je handen meer te weten kunt komen over jouw wijze van communiceren. Want wist je dat er in je handen zelfs een vinger is vernoemd naar planeet Mercurius? Dat is de pink. En de pink mag dan de kleinste vinger van je hele hand zijn, deze vinger zorgt er wel voor hoe je gesprekken naar je hand kunt zetten. Het huidpatroon op je vinger laat zien op welke wijze je communiceert en hoe je jouw boodschap overbrengt. Wil je weten welk huidpatroon jij op je pinken hebt staan? Download dan mijn gratis E-book.

De Handcoach_Handlezen_aarde

Element aarde en communiceren

Heb je aarde op je pink staan dan zal je afwachtend zijn in je communicatie. Type introvert. Dat heeft enerzijds te maken met een zoektocht naar veiligheid. Je wilt eerst weten waar je aan toe bent voordat je jouw zegje zal doen. Anderzijds heeft het er mee te maken dat je praktisch bent ingesteld. Pas zodra jij het nut inziet van een bijdrage zal je over gaan tot communiceren. Iemand met aarde zal dan ook niet zo snel spreken in het openbaar en al helemaal niet voor grote groepen.

Toenadering: Als je iets gedaan wilt krijgen van mensen met aarde vraag dan iets rechtstreeks en maak de boodschap zo concreet mogelijk. “Wil je X voor mij doen, omdat het mij helpt bij X?”

De Handcoach_Handlezen_Lucht

Element lucht en communiceren

Als je lucht op je pink hebt staan dan kun je niet om communiceren heen. Het is namelijk lucht op lucht. Jij bent dan ook de uitgelezen persoon om wat dan ook te presenteren. Niet alleen omdat je een vlotte babbel hebt, ook zal je heel intuïtief kunnen spreken. Je voelt als het ware aan op welke boodschap de ontvanger zit te wachten.

Toenadering: Als je iets gedaan wilt krijgen van mensen met lucht vraag dan niet om logische verklaringen, maar leg uit waar je behoefte aan hebt. “Ik kan begrijpen dat je mijn gedrag niet logisch vindt, maar zo ervaar ik het. Daarom wil ik je laten weten dat ik mij nu X voel en hulp nodig heb bij X”

De Handcoach_Handlezen_Vuur

Element vuur en communiceren

Heb je vuur op je pink dan kan het er in de communicatie nog wel eens temperamentvol aan toe gaan. Het vuurtje kan zeg maar hoog oplaaien en je zal confrontaties niet snel uit de weg gaan. Je behoefte naar duidelijkheid en eerlijkheid is groot. Direct en to the point zal je zeggen waar het op staat. Besef dat dit voor anderen nogal eens confronterend kan zijn. Hoe hoog het vuurtje ook mag oplaaien, lang boos zal je niet blijven. Liever relativeer je de boel dan weer met een flinke dosis humor.

Toenadering: vuur is ongeduldig en wil snel tot actie overgaan. Wees in je communicatie dan ook zo duidelijk en snel mogelijk. “Ik wil X, kun je mij daarmee helpen?”

De Handcoach_Handlezen_Water

Element water en communiceren

Water gaat over stroming en gevoelens. Jouw inlevingsvermogen is enorm groot en je zal al snel rekening houden met de gevoelens van anderen. In je communicatie ben je empathisch, verzoenend en bemiddelend. Confrontaties vermijdt je, omdat je de liever de harmonie wilt bewaren. Besef wel dat dit soms ten koste van je eigen behoeften gaat. En pas ook op dat je niet te snel aannames doet. Dat wat jij voelt, hoeft een ander niet ook zo te ervaren.

*Bij element water kun je diverse huidpatronen hebben en ik wil het pauwenoog extra verduidelijken. Pauwenoogjes zijn namelijk de zogenaamde cadeautjes in het leven. Deze krijg je niet zomaar en je zou kunnen zeggen dat het krachten zijn die je hebt meegenomen uit vorige levens, waarvan het de bedoeling is ze in dit leven te gebruiken. Of laat ik het anders zeggen; het zou verschrikkelijk zonde zijn als je jouw gave niet benut.

Een pauwenoog op je pink geeft aan dat je een geïnspireerde manier van spreken hebt. Je zal merken dat mensen ‘aan je lippen hangen’ en niet willen stoppen met naar je te luisteren. Het gaat hierbij niet alleen om de kwaliteit van het spreken, ook over de boodschap die je te vertellen hebt. Jij bent in feite net als Mercurius de boodschapper die uitstekend boodschappen kan ontvangen en overbrengen.

Toenadering: water wil dat er ruimte en begrip is voor de gevoelens. Geef hier dan ook de ruimte aan. “Ik voel mij X en heb daardoor behoefte aan X, wil je mij hierbij helpen?”

Voorbeeld communicatie en de elementen

Een mooi voorbeeld waarin de elementen goed tot uiting komen is als zij een glaasje teveel op hebben. Ze zeggen toch ook dat mensen die dronken zijn hun ware aard tonen?

Aarde: kan handtastelijk worden en heel onverwachts uit de hoek komen.
Lucht: blijft ouwehoeren en zal het licht uit doen.
Vuur: wordt opgewonden, luidruchtig en kan agressief worden.
Water: kan sentimenteel worden en allerlei oude koeien uit de sloot halen.

Goede communicatie

Voor een goede communicatie zijn twee zaken van belang:
1. Verplaats je in de beleveniswereld van de ander.
2. Vraag na of datgene wat je denkt te hebben begrepen ook echt datgene is wat de ander bedoelt.

Luister eens goed in gesprekken naar de ander. Aan de manier van communiceren (tempo, volume, woordgebruik) zal je al kunnen afleiden welk element voor iemand een rol speelt.

Iemand met aarde of vuur zal al snel met een oplossing aankomen. Ze zijn doelbewust en willen tot de kern van de boodschap doordingen. Voor de tegenovergestelde elementen soms frustrerend, want zij kunnen het idee/gevoel hebben dat er niet naar hun geluisterd wordt.

Iemand met lucht of water zal de tijd willen nemen voor zaken. Ze willen de onderste steen boven halen en eerst willen begrijpen waar het precies om gaat. Voor de tegenovergestelde elementen soms frustrerend, want zij kunnen niet altijd het geduld hiervoor opbrengen.

Hoe zit dat bij jou?

Welk element heb jij? Herken jij je in één van de elementen? Of heb je juist iemand in je omgeving waarbij je één van de elementen duidelijk herkent? Laat het mij weten in een reactie, ik ben benieuwd!