fbpx

Volle Maan en haar eigenschappen en rituelen

Tijdens Volle Maan is de energie van de maan op zijn krachtigst. Als een heldere, ronde bol is de maan en haar energie waarneembaar. Wetenschappers hebben aangetoond dat mensen die maangevoelig zijn in deze periode nauwelijks kunnen slapen, intens dromen of zelfs gaan slaapwandelen. Zelfs de statistieken laten zien dat er in deze periode meer geweldsdelicten worden gepleegd en ziekenhuisbezoeken toenemen. Op Wikipedia vind je meer informatie over het effect van de maan.

Je zou haast denken dat Volle Maan een periode is om binnen te blijven en te hopen dat het zo snel mogelijk voorbij is. Integendeel. Als je maangevoelig bent is Volle Maan juist een periode om erop uit te gaan. Je kunt je opgewonden, sensueel en begerig voelen. In feite snak je ernaar om iets met al je energie te kunnen doen.

Vergeven en loslaten

Doordat tijdens Volle Maan emoties aan de oppervlakte komen is het ook een ideale periode om mensen of gebeurtenissen los te laten. Is er iets niet helemaal gelukt? Zijn de zaken anders gelopen dan je had verwacht? Heeft iemand jou gekwetst? Gebruik deze periode om jezelf te bevrijden van al die negatieve energie. Dit is niet de tijd van kritiek, maar voor vergiffenis. Het gaat er niet om dat je ineens die vervelende gebeurtenis helemaal oké vindt, het gaat erom dat je die gebeurtenis accepteert zodat je vooruit kunt. Door te vergeven kun je verder en maak je ruimte voor iets nieuws. En juist die ruimte is belangrijk om tijdens Nieuwe Maan te kunnen zaaien. Want als er onverwerkte of onopgeloste zaken zijn kun je intenties zetten tot je een ons weegt, ze zullen je nooit kunnen bereiken. Er zit nog iets in de weg dat eerst opgeruimd dient te worden. Dat maakt het Volle Maan ritueel zo belangrijk.

Inspiratie in vergeven

Vergeven is niet altijd even makkelijk. Want hoe vergeef je iemand die jou ontzettend veel pijn heeft bezorgd? Die jouw leven heeft beïnvloed en die je dierbaren kwaad heeft gedaan? Laat je inspireren door het verhaal van Auschwitz-overlever Eva Kor. Zij kwam samen met haar tweelingzus op elfjarige leeftijd in concentratiekamp Auschwitz terecht. Daar werd ze onderworpen aan vele tests, experimenten en onderzoeken van Josef Mengele. Hoewel ze bijna bezweek in het kamp aan de experimenten, overleefden zij en haar tweelingzus de oorlog. Hun ouders en twee oudere zussen kwamen om. Vele jaren later kwam ze in contact met een nazi-arts, wiens taak het was de gaskamers in Auschwitz te overzien. Pas nadat ze hem kon vergeven voelde ze zich echt bevrijd.

Volle Maan ritueel

Het Volle Maan ritueel kun je het beste uitvoeren op de avond van Volle Maan. Maar als dit niet uitkomt is een dag ervoor of een dag erna ook helemaal prima. Belangrijk is dat je er de tijd voor neemt. Gun jezelf even een moment van rust en vergeving. Het levert je zoveel op. Echt! Het ritueel omvat vijf stappen. Zorg dat je pen en papier bij de hand hebt.

Stap 1 Volle Maan ritueel

Start het ritueel door het jezelf zo comfortabel mogelijk te maken. Zet wat rustgevende muziek op, steek een kaarsje aan en adem rustig in en uit. Voel je bij elke ademhaling meer en meer ontspannen. Tip! Wil je meer uit je ritueel halen dan kun je dit ondersteunen met bijpassende kristallen. 

Stap 2 Volle Maan ritueel

Denk nu aan een gewoonte, gedachte, persoon of situatie of iets dat jou ergert en wat je wilt loslaten. Het kan er één zijn, maar meerdere is ook mogelijk. Schrijf deze op een vel papier. Dit is jouw vergiffenislijst. Neem de tijd om jezelf volledig te uiten en de zaken van je af te schrijven. Besef dat de hoeveelheid tijd die je het geeft, het effect van het ritueel ten goede komt. Hoe gedetailleerder jij de zaken beschrijft, hoe sneller het uit je ‘systeem’ is.

Als je bijvoorbeeld net een aanvaring met je leidinggevende hebt gehad, noem dan zijn of haar naam, wat de aanleiding van de aanvaring is geweest en wat je het meest heeft geraakt.

Stap 3 Volle Maan ritueel

Neem dan nu de tijd om elk probleem dat je zojuist hebt opgeschreven als ‘geheeld’ te visualiseren. Hoe voelt het als het probleem waar je zo mee worstelt is opgelost en hoe zou het zijn als je de persoon die jou pijn deed te vergeven. Welke emoties ervaar je dan?

Stel je voor dat je geneigd bent te lang te snoozen in de ochtend waardoor je elke dag net iets te laat de deur uit gaat. Hoe relaxed zou het zijn als je direct bij het afgaan van de wekker je bed uit stapt. Zou je dan niet met een veel geruster hart de deur uitgaan en meer in het hier-en-nu leven, in plaats van je druk te maken over de tijd? Laat de visualisatie hierover helemaal tot leven komen. Gebruik hiervoor al je zintuigen door te ervaren wat je dan hoort, proeft, ruikt, voelt en ziet. Zo heb je de grootste kans dat je probleem ook daadwerkelijk wordt opgelost.

Stap 4 Volle Maan ritueel

Dan is nu is het moment aangekomen om vergeving te vragen. Dit doe je door tegen elk probleem of elk persoon dat je zojuist hebt opgeschreven “Ik vergeef je” uit te spreken. Kleine side-note: vergeet ook niet jezelf te vergeven! 

Stap 5 Volle Maan ritueel

Zoek nu een plek op waar je jouw vergiffenislijst kunt verbranden. Het beste is de gootsteen. Door je lijst te verbranden laat je de energieën hiervan vrij in het universum.

Je mag de lijst ook begraven, versnipperen, wegspoelen of zelfs bewaren. Als je jezelf er maar mentaal los van maakt. Laat het aan het universum over om alle zaken om te zetten in liefde.

Spreek het volgende uit om je Volle Maan ritueel af te sluiten:

‘Ik weet dat ik gezegend ben en ik leef mijn leven in die wetenschap’.

Leven met de maan

Pas sinds een jaar heb ik ontdekt dat ik maangevoelig ben. Ongetwijfeld heb ik langer onrustige nachten gehad, maar ik stond er nooit zo bij stil. Pas toen ik mij in de maanstanden ging verdiepen ontdekte ik hoeveel invloed de stand van de maan op mij heeft. Al mijn verkregen wijsheid tot nu toe komt uit het boek Leven met de maan van Yasmin Boland. Ik weet nu al dat het hier niet bij zal blijven, want het onderwerp fascineert mij enorm. Zoals eb en vloed de normaalste zaak van de wereld is, zo voelt het voor mij om te leven met de stand van de maan. Ik ben benieuwd of jij dit ook zo ervaart. Laat het mij gerust weten in een reactie.

Hiernaast een foto van mij met Yasmin Boland, zij is wereldwijd bekend astroloog en heeft zich verdiept in de maanfasen. Op Moonology.com vind je meer informatie.