Knokkels

De energie in je hand gaat van beneden naar boven, en ook weer van boven naar beneden. De knokkels op je vingers laten deze energie stagneren. Je kunt knokkels op je vingers dan ook zien als reflectiemomenten; je wordt gedwongen om na te denken.


Knokkels

Volgens Wikipedia is een knokkel een plaats waar een vinger kan bewegen dankzij de knokkelgewrichten. De knokkels worden goed zichtbaar als een vuist gemaakt wordt. Het woord is gerelateerd aan het woord knoken, dat ‘botten’ of ‘beenderen’ betekent, maar ook een verouderde benaming voor ‘handen’ is. In de handleeskunde zijn er 3 type knokkels te onderscheiden.


 

Geen knokkel

Geen knokkels

Als je geen of weinig knokkels hebt zal je vrij spontaan en impulsief op situaties reageren. Je zit vaak al in de actie en dan pas denk je er over na. Geduld is dan ook niet je sterkste punt.


Onderste knokkel

Onderste knokkel

De onderste knokkel is de knokkel tussen het onderste en middelste kootje op je vinger. Deze knokkel laat zien dat je praktisch van aard bent. Je hebt je zaakjes graag op orde en wil weten waar je aan toe bent. Spontaan iets ondernemen zal dan ook niet snel voorkomen; je denkt eerst na, voordat je handelt.


Dubbele knokkels

Dubbele knokkels

Als je op allebei de kootjes op je vingers een knokkel hebt dan ben je een typisch rationele denker. Je wil eerst situaties vanuit alle kanten hebben geanalyseerd tot je tot actie overgaat. Je houdt er dan ook niet van om tot snelle beslissingen gedwongen te worden.


Knokkel op het onderste kootje van je middelvinger

Nu kan het best voorkomen dat je op 1 of 2 vingers wel knokkels hebt en op de andere niet. De meest voorkomende knokkel is de onderste knokkel op je middelvinger. De middelvinger is vernoemd naar de Romeinse god Saturnus en staat voor de structuur van het leven. Een knokkel op de middelvinger geeft dus een reflectiemoment in de structuur aan en heeft te maken met loslaten. En dan met name het loslaten van negatieve gevoelens of gedachten.

Ook ik ben ‘gezegend’ met deze knokkel en het volgende gedicht van Nelson Mandela heeft mij geholpen om mij bewust te worden van dit patroon. Ik hoop dat het jou ook inspireert.

Gedicht Loslaten – Nelson Mandela

Om los te laten is liefde nodig.

Loslaten betekent niet dat ’t me niet meer uitmaakt.
Het betekent dat ik het niet voor iemand anders kan oplossen of doen.

Loslaten betekent niet dat ik ‘m smeer.
Het is het besef dat ik de ander ruimte geef.

Loslaten is niet het onmogelijk maken,
maar het toestaan om te leren van menselijke consequenties.

Loslaten is machteloosheid toegeven,
hetgeen betekent dat ik het resultaat niet in handen heb.

Loslaten is niet proberen om een ander te veranderen of de schuld te geven,
het is het jezelf zo goed mogelijk maken.

Loslaten is niet zorgen voor,
maar geven om.

Loslaten is niet oordelen,
maar de ander toestaan mens te zijn.

Loslaten is niet in het middelpunt staan en alles beheersen,
maar het anderen mogelijk maken hun eigen lot te bepalen.

Loslaten is niet anderen tegen zichzelf beschermen,
het is de ander toestaan de werkelijkheid onder ogen te zien.

Loslaten is niet ontkennen,
maar accepteren.

Loslaten is niet alles naar mijn hand zetten,
maar elke dag nemen zoals het komt en er mezelf gelukkig mee prijzen.

Loslaten is niet anderen bekritiseren of reguleren,
maar te worden wat ik droom te kunnen zijn.

Loslaten is niet spijt hebben van het verleden,
maar groeien en leven voor de toekomst.

Loslaten is minder vrezen,
en meer beminnen.


Hoe zit dat bij jou?

Heb je veel of weinig knokkels? Heb je ook een knokkel op je middelvinger en moeite met loslaten? Laat het me weten in een reactie!

Over de schrijver
Mijn naam is Melissa Kamstra en door handleeskunde te combineren met positieve psychologie heb ik al honderden mensen geholpen met hun persoonlijke ontwikkeling. Toch kan ik mij goed voorstellen dat handlezen tal van vragen oproept. Daarom deel ik op mijn nuchtere en enthousiaste wijze meer over dit boeiende onderwerp. Succes en groei heb je zelf in de hand. Benieuwd hoe? Laat je dan door middel van mijn artikelen, cursussen en boeken inspireren!
Reactie plaatsen