fbpx

Spiritualiteit heeft een vrij ruime betekenis. Laat het woord vallen en iedereen heeft er wel een mening over. Zweverig vindt de één, vage shit vindt de ander en een enkeling vind het interessant. Er hangt nogal een zweem van mysterie omheen. Als ik zeg dat ik handen lees, dan zie ik mensen al direct fronsen. Ik hoor ze denken: “oh ben je er zo één”. Maar wat is spiritualiteit precies? Ik besloot mij eens meer in het begrip te verdiepen.

Officiële betekenis

Als je de Dikke van Dale erop naslaat dan betekent spiritueel:
spi·ri·tu·eel (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord)
1. de geest, het niet-stoffelijke betreffend
2. (van personen) openstaand voor alles wat met religie en metafysica te maken heeft

Volgens het Nederlands Woordenboek betekent spiritualiteit:
de spiritualiteit zelfstandig naamwoord (v.)
Iets dat op het geestelijke gericht is
Voorbeelden:
‘een centrum voor spiritualiteit op een stille plek in de stad’
‘verhalen, gedichten en spreuken op het gebied van spiritualiteit en mystiek’
‘vrij zijn van het materiele is het kenmerk van ware spiritualiteit’

Invulling aan jouw leven

Het gaat er met name om dat je jezelf vrij kunt maken van je geest, zodat je je bewust kunt worden van zaken die voor jou van belang zijn. Zeg maar de zielsverlangens. Of wat meer in het hier-en-nu gezegd: de invulling die je geeft aan jouw leven. Hoe bewuster je bent van jouw drijfveren, hoe makkelijker het wordt het leven naar jouw hand te zetten. Dus in die zin kan het niet anders dan dat iedereen wel een tikkeltje spiritueel is. Want wie is er vandaag de dag niet op zoek naar zichzelf? Toch zijn het de vooroordelen die het begrip spiritualiteit de das omdoen.

Handlezen als bewustzijnstool

Ik ben er dan ook een voorstander van om handlezen anders te benaderen. Ik zie het veel meer als een tool om je bewust te worden van jezelf. Door de praktische vertaalslag die ik eraan geef kun je er ook echt iets mee. Mijn aanpak in communicatie is daarom ook helder en duidelijk. What you see is what you get. 

Handvat voor de toekomst

Bottom line is handlezen een vorm van spiritualiteit, maar benader ik het liever vanuit het hier-en-nu. Ik zeg dan ook altijd dat handlezen geen toekomstvoorspelling is, wel is het een handvat om de toekomst naar jouw hand te zetten. Want je kunt je wel van alles bedenken, toch zal je je handen nodig hebben om daadwerkelijk tot handelen over te gaan. Hierdoor is het voor mij vrij logisch dat jouw handen een weerspiegeling zijn van jouw karakter. Wil je jouw karakter aan de hand van (ha!) je handen laten analyseren? Kijk dan hier voor mijn aanbod.

Hoe zit dat bij jou?

Ik ben wel benieuwd. Hoe kijk jij tegen spiritualiteit aan? Zou je jezelf spiritueel noemen of juist niet? Laat het me weten in een reactie.