Binnen de Westerse handlijnkunde maakt men gebruik van de typologie volgens de vier-elementenleer. Deze vier elementen zijn: aarde, lucht, vuur en water.

Elk element heeft zo zijn eigen karaktereigenschappen. Zo zorgt aarde voor stabiliteit, geeft lucht ruimte, zorgt water voor stroming en laat vuur dingen ontstaan. De vier-elementen zijn vele jaren voor Christus ontwikkeld door de Griekse natuurfilosoof Empedocles.

Elementenleer voor inzicht

De vier-elementenleer is een fijn hulpmiddel om beter inzicht te krijgen in je eigen persoonlijkheid. Alle elementen zitten namelijk ook in jou. Door een handanalyse ontdek je welk element bij jou de overhand heeft en aan welke je gedurende de dag wat meer aandacht mag schenken. Hoe beter je alle elementen met elkaar in balans brengt, hoe meer jij je helemaal in je element zal voelen.

Elementen in jou

Symbolisch gezien kun je de elementen als volgt in jou zien.

Element aarde

Aarde symboliseert de vaste grond onder je voeten, een fundament om op te bouwen. Door te leven in het hier-en-nu en rust in te bouwen besteed je aandacht aan het aarde-element in jou.

Element lucht

Lucht is verbonden met de geest. Hoe positiever jouw gedachten zijn op een dag, hoe opener jouw geest zich kan ontwikkelen. Met een open mind stimuleer je jouw lucht-element.

Element vuur

Alles begint bij vuur. Door enthousiasme en beweging kan iets in lichterlaaie komen te staan. Door zelf in actie te komen besteed je aandacht aan het vuur in jou.

Element water

Water is zeer flexibel en kan allerlei vormen aannemen. Door aandacht te besteden aan jouw water-element, kun je ervoor zorgen dat je gevoelens rijkelijk kunnen stromen.

Voorkeurselement

Ben je benieuwd welk element bij jou de voorkeur heeft? Doe dan de elementenquiz.

Meer lezen?

Ontdek meer over de elementen in deze blogs. 

Elementen en hun mindere dagen

Intense emoties van de elementen