fbpx

De vakantie is voor velen een bezinningsmoment. De letterlijke afstand maakt het mogelijk het werk te evalueren. In alle rust is er tijd om na te gaan of er zaken zijn die beter kunnen. Veel voorkomende vragen zijn: Is mijn werk nog wel leuk? Wat vind ik nu eigenlijk van mijn collega’s en leidinggevende? Heb ik een goede balans tussen werk en privé? Is mijn salaris wel passend bij het werk dat ik uitvoer?

Hoe een handanalyse kan helpen

Een handanalyse zal deze vragen niet letterlijk kunnen beantwoorden. Toch zeggen je handen veel over het werk dat bij je past. Zeker als je kijkt naar het element dat bij jou past. In feite is jouw element, jouw brandstof die jou voorziet van energie. Door je met zaken bezig te houden die hierbij passen geef je jezelf die noodzakelijke brandstof. Mocht jij je na jouw vakantie afvragen welk beroep goed bij je past dan raad ik je zeker onderstaande tekst aan. 

Passende beroepen bij de elementen

Aarde
Iemand met aarde wil vooral praktisch bezig zijn. Het is belangrijk om een tastbaar resultaat te creëren anders wordt het nut van de werkzaamheden niet ingezien. Aardetypes zijn echte aanpakkers en hebben twee rechterhanden. Ze denken in oplossingen en kunnen zaken tot in details uitwerken. Als iemand met aarde toegeeft aan de materiele behoeften en zintuigelijk te werk gaat zal er veel voldoening behaald worden. Een schoonheidsverzorger (kapper, masseur, visagist), iemand die een ambacht uitoefent of juist voedend te werk gaat (kok, diëtiste, cateraar), zijn beroepen die goed passen bij iemand met aarde.

Lucht
Iemand met lucht gaat luchtig door het leven. Ze tillen niet te zwaar aan tegenvallers en willen graag hun ideeën kwijt. Het zijn dan ook types met een rappe tong die nieuwtjes achterna jagen. Ze hebben ook overal een antwoord op. Praten is dan ook hun favoriete hobby. Luchttypes willen graag de logica van zaken begrijpen. Iets bestaat niet zomaar en moet ergens vandaan komen en naar toe gaan. Beroepen waarin gesproken kan worden – en dan nog het liefst over intellectuele onderwerpen – passen goed bij een luchttype. Denk hierbij aan een journalist, presentator, advocaat, jurist, gastvrouw of politici.

Water
Iemand met water wil al snel samen vloeien met de ander en dan nog het liefst in harmonie. Ze opereren als een kameleon en passen zich gemakkelijk aan. Ook zijn ze ontzettend sfeergevoelig waardoor ze afgaan op de vibraties en gevoelens van de situatie. Contact met andere mensen en het voelen van emotionele betrokkenheid maakt dat iemand met water wel of niet voldoening uit het werk haalt. Een beroep waarin watertypes kunnen adviseren, helpen en ondersteunen is iets wat hun op het lijf geschreven is. Verzorgende beroepen passen daarom het beste.

Vuur
Iemand met vuur maakt al snel anderen warm voor zijn plannen. Ze hebben een grote fantasie en willen niet de geijkte paden bewandelen. Denken in mogelijkheden is wat iemand met vuur het liefste doet. Ze willen ook het liefst alles tegelijkertijd aanpakken en vooral nu. Niet voor niets houden vuurtypes van afwisseling en tempo maken. Een vuurtype is onmisbaar bij een brainstormvergadering. Zij zijn het die al snel met oplossingen komen en uiting geven aan ideeën. De meeste voldoening haalt een vuurtype door intuïtief met zijn ingevingen aan de slag te gaan. Beroepen in de reclamewereld passen daarom goed bij iemand met vuur. Ook zijn het geweldige cabaretiers en uitvinders.

Hoe zit dat bij jou?

Heb je toevallig ook net tijdens de vakantie je werk gevalueerd? En werk je in een omgeving die goed bij je past of wil je toch iets anders? Als je na bovenstaande tekst meer verdieping wil, dan ben je van harte welkom voor een handanalyse. Tijdens de analyse kunnen we we gerichter kijken welk werk bij jou past. Ik geloof heel sterk dat iedereen op zijn of haar eigen manier bijzondere kwaliteiten heeft. Alleen is het de kunst werk te vinden dat daarbij past, dan jezelf aan te passen aan het werk dat je uitvoert.